Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ανασκόπηση της χτεσινής εκπομπής 11-11-2010


Η χτεσινή εκπομπή είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ήταν διαφορετική από κάθε άλλη μέχρι τώρα. Η μουσική περιπλάνηση ξεκίνησε με Pavlov's Dog αφιερωμένη στην προχτεσινή τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Έλληνες Skelters. Έκτοτε λειτούργησε η μουσική μηχανή του χρόνου και θυμηθήκαμε Muddy Waters πίσω στο μακρινό 1955.


Η συνέχεια ήταν απολαυστική, ο ήχος συνεχώς άλλαζε. Πότε σιγά, πότε δυνατά. Ακούστηκαν καλλιτέχνες κορυφή στο είδος τους όπως Bob Marley, Frank Zappa, James Brown στα είδη reggae, jazz rock και soul. Προσωπικότητες που λείπουν από το σήμερα, και η μουσική έχει χάσει την λάμψη της. Κάποιες στιγμές αποκτήσαμε χορευτική διάθεση με Dire Straits και Carlos Santana, ακούγοντας twist και latin rock. 



Δε θα μπορούσα να μην επιλέξω τους αγαπημένους μου Lynyrd Skynyrd και Led Zeppelin που ερμήνευσαν southern rock και blues rock αντίστοιχα. Οι αυθεντίες της southern οι Lynyrd Skynyrd, το κατεξοχήν συγκρότημα του φημισμένου Νότου της Αμερικής. Το ταλέντο του Jimmy Page στην κιθάρα, αποδεικνύει, ότι όπου τόλμησαν οι Zeppelin, έγραψαν ιστορία. Δεν λείψανε κάποιες εναλλακτικές μορφές ροκ πολύ σημαντικές όπως funk, punk από Red Hot Chili Peppers και τους άρχοντες Ramones.


Όσον αφορά τις μουσικές pop, rap δε τις θεωρώ αντάξιες της ροκ διάστασης, ωστόσο όταν η μουσική είναι πραγματικά καλή δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν και συγκεκριμένα μιλάω για τον βασιλιά της ποπ Michael Jackson, τον οποίο θεωρώ ιδιαίτερα rock και τον ιδιαίτερο, ξεχωριστό και εκκεντρικό χαρακτήρα του Eminem μαζί με την πανέμορφη φωνή της Dido με ένα πολύ σημαντικό αυτοβιογραφικό τραγούδι, το Stan.


Από τις καλύτερες χτεσινές στιγμές ήταν η σύμπραξη δύο διαφορετικών μουσικών ήχων σε ένα τραγούδι. Κατ' αρχάς οι Doors του μεγάλου Jim Morrisson και το ταλέντο του κιθαρίστα Robby Krieger, το οποίο μας ταξίδεψε σε άλλη εποχή, με την ισπανική χροιά που χάρισε στην κιθάρα του. Από την άλλη, οι μοναδικοί Pink Floyd άφησαν το ελεύθερο σε δύο υπέροχες τραγουδίστριες της soul να σολάρουν με τις φωνές τους, ξεφεύγοντας από τα μουσικά στάνταρ της εποχής μας.


Ποτέ όμως η μελωδία δε μπορεί να λείψει από τη μουσική, σαν μόνιμος σύντροφός της. Ιδιαίτερες στιγμές, σε τρεις δόσεις. Ξεκίνησαν οι progressive Camel αυθεντίες της μελωδίας, με μουσική χαλαρωτική. Τη σκυτάλη πήραν οι Nightwish με τη gothic μουσική τους, όπου συνδυάζουν τα δύο άκρα, metal και μελωδία. Τέλος, οι Scorpions μας απέδειξαν πόσο ωραία δένει η ροκ με τη συμφωνική μουσική.


Πήραμε μια γεύση από το ψυχεδελικό παρελθόν της δεκαετίας '60 με τους Jefferson Airplane. Προχωρήσαμε λίγο στην επόμενη δεκαετία και συναντήσαμε τους U.F.O. που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην hard rock σκηνή, στην οποία επικρατεί η κιθάρα, πόσο μάλλον σε συγκροτήματα των οποίων οι κιθαρίστες τους βρέθηκαν στην κορυφή. Το πακέτο ολοκλήρωσε ένας ακόμα παλιός, ο Ray Manzarek ο θρυλικός πληκτράς των Doors, που ακόμα και στο 2006 έχει όρεξη για μουσική και όμορφες συνθέσεις .


Οι Nirvana δε θα μπορούσαν να λείπουν από μια εκπομπή που έδωσε ρεσιτάλ η ποικιλομορφία. Ο αείμνηστος Curt Cobain με την παρέα του, ήταν ένα είδος από μόνοι τους, ωστόσο βαφτίστηκαν grunge, μαζί με μια ομάδα ακόμα συγκροτημάτων. Οι Temper Trap με το Sweet Disposition νομίζω έκλεψαν την παράσταση, σαν κάτι καινούριο και αυθεντικό, συνδυασμός που σπανίζει στις μέρες μας. Τέλος, έντονη και ξεχωριστή παρουσία είχαν συγκροτήματα ηλεκτρονικής φύσεως όπως οι Pet Shop Boys φρέσκοι και ανανεωμένοι, καθώς και οι σχετικά νέοι MGMT.


Αυτή είναι η playlist της χτεσινής εκπομπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου